1. projektno srečanje

Med 17. in 19. oktobrom 2017 smo gostili na šoli partnerje Erasmus+ projekta M(e)Y(ou) Society – Jaz in Ti v Družbi.

Predstavniki vseh treh šol, ki smo vključene v projekt:  šole  Colegio Villa Fátima iz Španije, šole PS »Elisaveta Bagriana« iz Bolgarije ter Osnovne šole Milojke Štrukelj Nova Gorica smo se prvič srečali v živo, da bi sprejeli natančne smernice za delo, časovno razporeditev aktivnosti in si porazdelili naloge v okviru projekta. Iz Španije sta se srečanja udeležila: ravnatelj in vodja projekta Juan Miguel Membrado  in vodja šolskega projektnega tima Francisco Javier Cantos Aldaz . Iz Bolgarije so prišle ravnateljica Velichka Hristova, pomočnica ravnateljice ter vodja šolskega projektnega tima Maryana Ivanova ter vodja projekta Tatyana Nikolova. Sprejeli smo jih ravnatelj OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica Janez Kobe, vodja projekta Suzana Harej, pomočnica ravnatelja Mojca Klinec ter pedagoginja Irena Žorž Kisilak.

Prvi dan srečanja smo namenili predstavitvi posameznih šol. Iz predstavitev smo spoznali šolske sisteme v vseh državah, delovanje šol in aktivnosti, ki jih šole izvajajo na področju zmanjševanja medvrstniškega nasilja.

Predstavitev OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica

Predstavitev Colegio Villa Fatima, Burriana

Predstavitev PS Elisaveta Bagriana, Sliven

Po kosilu nas je v novogoriški mestni hiši sprejela podžupanja Ana Zavrtanik Ugrin. Z zanimanjem je prisluhnila našim načrtom v okviru projekta in na kratko predstavila gostom iz tujine značilnosti Nove Gorice z okolico.

Da bi se prepričali o lepotah Slovenije, smo v popoldanskem času goste popeljali po Goriških brdih. Navdušeni so bili nad razgledom s stolpa v Gonjačah, nad vasico Šmartno, stopili pa smo tudi v cerkvico sv. Jurija v vasi Gradno, v kateri je križev pot poslikal svetovno znani slikar Zoran Mušič, del poslikave pa je delo slikarja in grafika Lojzeta Spacala. Po sprehodu skozi najstarejši oljčnik smo pokusili še olivno olje. Večerni sprehod smo uživali po srednjeveški vasici Šmartno, ki je dobila ime po cerkvi sv. Martina, največji cerkvi v Brdih, katere zvonik je bil prvotno trdnjavski stolp. V Briški hiši v Šmartnem smo si ogledli tudi nekdanjo opremo preprostega doma z ognjiščem ter kratko video reportažo o življenju v Brdih nekoč in danes. Večer smo zaključili z večerjo ob spoznavanju različnih briških vin.

 

 

Drugi dan srečanja smo natančneje analizirali časovnico za prvo leto projekta. Razdelili smo si naloge in sprejeli natančnejše sklepe glede organizacije in števila mobilnosti ter porabe sredstev.

Gostom smo razkazali našo šolo. Navdušeni so bili predvsem nad športno dvorano.

Po kosilu smo si ogledali lepote Krasa. Najprej so nas prijazno sprejeli v Dutovljah, kjer smo prisluhnili Pepini zgodbi in poskusili zeliščne napitke. Mimogrede smo poskusili še ravnateljev novi teran, ki je gostom ob zvokih harmonike njegovega mlajšega sina še posebno teknil. Od navdušenja so se celo zavrteli. Seveda brez ogleda prelepega Štanjela ni šlo. Vodička nas je na zanimiv in zabaven način popeljala po vrtu, sobanah in predstavila glavne kraške značilnosti. Kraški pršut in druge dobrote smo poskusili na Pedrovem pri Toncevih. Ne samo, da je gospodinja odlična kuharica, z znanjem španščine je seveda navdušila naše španske goste.

 

 

Tretji dan je bil zelo delaven, do poznih popoldanskih ur. Dogovorili smo se glede mednarodnega usposabljanja, ki ga bomo organizirali v decembru 2017 pri nas v Sloveniji. Do takrat bodo učenci dobili vsak po enega vrstnika iz druge države, s katerim si bodo dopisovali. Poleg tega že teče na šoli natečaj za šolsko himno, v pripravah pa je natečaj za logotip projekta. Do naslednjega srečanja bomo za analizo začetnega stanja o lastni vrednosti med učenci izvedli anketo in izrisali sociograme povezanosti učencev v oddelku ter pripravili program delavnic za učence vključene v projekt na temo Kdo sem jaz.

Na refleksiji smo podali sama pozitivna mnenja in zadovoljstvo nad vključenostjo v projekt. Kljub obsežnemu delu si obetamo veliko izboljšav, ki jih nameravamo vključiti v šolski kurikulum.

Poslovili smo se v petek, 20. oktobra 2017.