Mednarodno srečanje v Sloveniji

V tednu od 25. do 29. marca smo na OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica gostili učence in učitelje partnerskih šol iz Bolgarije in Španije.

Vodja projekta Suzana Harej je ob pomoči vodje in članov šolskega projektnega tima, pripravila pester in ustvarjalen delovni teden.
Tokratno srečanje je udeležence povezalo z raznimi delavnicami na temo kako »živeti« v virtualnem svetu in ustvarjati pozitivno okolje tudi na internetu.


Prvi dan so predstavniki šolskega parlamenta s kratkim programom, nageljnom in rožmarinom sprejeli goste pred šolo. Dobrodošlico so jim izrazili tudi učenci 7. b in 7. c in povabili gostujoče vrstnike medse.

Sledile so spoznavne delavnice z gostitelji in mladimi Bolgari in Španci. Kasneje so gostujoči učenci prisostvovali posameznim uram pouka in izvedbi delavnice Varnost v spletu z uporabo sodobne tehnologije, zaključili pa s prireditvijo v športni dvorani.


Torek je bil namenjen tehniškemu dnevu za sedmošolce. Z zanimanjem so si ogledali Luko Koper in se sprehodili skozi Škocjanski zatok. Gostitelji in gostje so obiskali še Piran, ostali učenci pa so se vrnili domov.


V sredo so imeli delavnice Zasvojenost s sodobnimi tehnologijami SAFE.SI. Mladi vodiči – člani zgodovinskega krožka – pa so goste popeljali po mestu in jim pokazali mnoge novogoriške zanimivosti.


Posebno doživetje za marsikaterega učenca je bila četrtkova pot z vlakom na Bled, kjer je bil izveden športni dan s pohodom okrog jezera in drsanjem na ledu. Vsem bo zagotovo ostala v prijetnem spominu tudi vožnja s pletno do slikovitega otočka na Blejskem jezeru.


Zaključni dan je bil namenjen delavnici, na kateri so učenci pripravili načrt aktivnosti, ki jih bodo izvedli na lastni šoli, da bi povečali ozaveščenost sošolcev o varni rabi interneta. Prisostvovali so še nekaj uram pouka, zaključili pa z refleksijo o dogajanju v minulem tednu. Zadovoljstvo je žarelo tako iz oči mladih tujcev kot tudi z obrazov njihovih učiteljev spremljevalcev.


Z odlično organizacijo in izvedbo smo zadovoljni tudi sami organizatorji. Zagotovo je to bila za vse udeležence bogata izkušnja, tako v spoznavanju drugačnih kultur kot v izpopolnjevanju angleščine, v kateri so se sporazumevali. In učenci se že veselijo naslednjega srečanja, ki bo leta 2020 v Španiji.
Pomemben delež pri uspešni izvedbi imajo tudi starši – gostitelji, ki so v svoje družine sprejeli 6 Bolgarov in 8 Špancev.