Mednarodno usposabljanje

Gradimo II. del programa Več kot spričevalo

Osnovna šola Milojke Štrukelj Nova Gorica je vključena v triletni projekt Erasmus+ »Jaz in Ti v Družbi«, v okviru katerega pripravljamo program delavnic »Več kot spričevalo« za učence od 6. do 8. razreda osnovne šole. Lanskoletna tema je bila Kdo sem jaz, letošnja je Jaz in Ti, naslednje leto pa Jaz in Družba. Nekaj primerov delavnic si lahko ogledate na spletnem naslovu http://url.sio.si/vec_kot_spricevalo.

Od 24. do 26. 10. 2018 je na naši šoli potekalo strokovno izobraževanje učiteljev in projektnih vodij partnerskih šol Colegio Villa Fatima iz Burriane (Španija), PS »Elisaveta Bagriana« iz Slivna (Bolgarija) in naše šole.

V sredo, 24. 10., smo goste ob vstopu v šolo sprejeli s kruhom, sirom, oljčnim oljem orehi in vejico rožmarina.

Pozdravili so jih predstavniki šolskega parlamenta, posebej devetošolci, ki so jim izkazali zadovoljstvo ob medsebojnem sodelovanju treh šol in zahvalo za vloženi trud ob pripravi rezultatov projekta, ki bodo za šolo nedvomno pomenili izboljšavo. Sprejem je popestrila tudi šestošolka, ki je na harmoniko zaigrala slovensko narodno pesem.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sledil je uradni uvodni pozdrav koordinatorice projekta Suzane Harej in ravnatelja šole Janeza Kobeta. Podan je bil tudi kratek pregled do sedaj opravljenih aktivnosti in predstavljeno načrtovano delo v letošnjem šolskem letu. Koordinatorica projekta Suzana Harej in vodja šolskega projektnega tima Mojca Klinec sta izpeljali delavnico spoznavanja članov tega srečanja v duhu delavnic iz programa Več kot spričevalo.

Dva gosta partnerske šole iz Španije in pet gostij partnerske šole iz Bolgarije je nato z zanimanjem prisostvovalo uri matematike. Pouk v 7. razredu je potekal v obliki fleksibilne diferenciacije, v dveh heterogenih skupinah. Udeležili so se tudi plesno obarvanega rekreativnega odmora.

V nadaljevanju smo izvedli medkulturno delavnico »The tournament of Barnga« (turnir Barnge), ki sta jo vodili učiteljici Suzana Harej in Mojca Klinec. Poleg sproščenega vzdušja je ta »kvartopirski« turnir udeležencem veliko doprinesel tudi k razumevanju in sprejemanju medkulturnih razlik.

V popoldanskem času nam je izvrstni predavatelj in strokovnjak dr. Benjamin Lesjak približal in osvetlil pasti in možne rešitve na področju varne rabe interneta, med mladimi tako priljubljenega medija.

Goste smo nato peljali na Sveto Goro.

Drugi dan je učiteljica Katjuša Batič z izvirno delavnico tujim gostom predstavila slovenski jezik in kulturo. Delavke šolske svetovalne službe pa so pripravile delavnice za umerjanje in povezovanje, medsebojno spoznavanje, učinkovito poslušanje. Te bomo v naslednjih mesecih izvajali z učenci 7. razreda.

Tuje udeležence sta popoldan navdušila Predjamski grad in Postojnska jama.

Zadnji dan srečanja smo začeli s hospitacijo pri uri športa. Gostje so bili očarani nad veličino in opremo naše športne dvorane.

V drugem delu dopoldneva pa smo se seznanili z delavnicami, ki so jih pripravili naši partnerji. Španski kolegi so se osredotočili na izboljšanje zmožnosti empatije, bolgarski pa na sprejemanje različnosti. Delavnice so se nam zdele zelo koristne in jih bomo v naslednjih mesecih izvedli z učenci.

Zaključek je minil v izmenjavi mnenj in vtisov o delu v našem skupnem projektu. Udeleženci delovnega srečanja so izrazili zadovoljstvo z dosedanjimi rezultati.

Pripravili Majda Šuligoj in Suzana Harej